Прилади для визначення пористості хліба УОП-01, КП-101, МОД-2, Кварц-24 (типу Журавльова) призначені для виділення з хлібобулочного виробу зразка певного обсягу, за результатами зважування якого розрахунковим шляхом визначається пористість хліба. Конструкція і принцип роботи пристроїв КП-101, УОП-01 МОД-2 і КВАРЦ-24 ідентичні. Вони забезпечені калібрувальним циліндром, виштовхувачем, склянкою і ножем. Відповідно до методики з середини хлібного вироби вирізають шматок шириною не менше 6,0 см. У місці найбільш типової пористості (на відстані не менше 1 см від кірки) роблять вирізку м'якушки калібрувальним циліндром, вводячи його в шматок поступально-обертальним рухом. Калібрувальний циліндр з розташованою всередині м'якушкою суміщають з обрізною склянкою. За допомогою виштовхувача переміщують м'якуш з калібрувального циліндра в обрізний склянку. М'якуш повинен при цьому виходити з склянки не менш ніж на 1 см. М'якуш, який виступає з торців обрізного склянки, відрізають ножем, а отриманий циліндр м'якушки виштовхують з обрізного склянки. Прилади виготовляють так, щоб циліндричний обсяг вирізки м'якушки дорівнював 27 куб. см. При аналізі пшеничного хліба роблять 3 вирізки, а житнього - 4. У штучних виробах, де скибочки невеликі, вирізки роблять з двох скибочок або двох виробів. Вирізки зважують разом і обчислюють пористість (у%) за вказаною в методиці формулою.
Марка |
КП-101 |
УОП-01 |
КВАРЦ-24 |
МОД-2 |
Внутрішній діаметр калібровочного циліндра, мм |
30,1±0,1 |
30,5±0,1 |
30,1±0,1 |
30,1±0,1 |
Довжина обрізного стакана, мм |
38,0±0,1 |
38,0±0,1 |
38,0±0,1 |
38,0±0,1 |
Об'єм зразка м'якуша, що формується пристроєм, см3 |
27,8 - 27,9 |
27,8 - 27,9 |
26,9 - 27,9 |
26,9 - 27,9 |
Габаритні розміри |
||||
Циліндра в збірці, мм |
32х32х133 |
40х40х155 |
38х38х135 |
38х38х135 |
Ножа в збірці, мм |
20х55х193 |
20х45х180 |
12х48х165 |
12х48х165 |
Вага приладу, г |
350 |
400 |
350 |
350 |